spiritul civic si cultura spatiului public la romani…

In ultima vreme am citit mai mult ca de obicei analize si tot felul de opinii postate pe internet de catre diverse personalitati, jurnalisti sau persoane cu o anumita vizibilitate si implicare in spatiul public. Este drept, multe dintre aceste comentarii erau legate de exploatarea de la Rosia Montana sau de chestiuni politice, lucruri care inca se pare ca au capacitatea de a incinge spiritele romanilor.

De cele mai multe ori am citit, cel putin partial, si comentariile la aceste articole. Am fost extrem de dezamagita de nivelul general al discutiilor. Comentariile pertinente, care veneau cu argumente, incercau sa intre intr-un dialog cu autorul articolului sau cu ceilalti interesati de subiect, sunt minoritare – iar in multe cazuri lipsesc cu desavarsire. In schimb abunda invectivele la adresa autorilor sau a celor care indraznesc sa fie de acord cu acestia in comentariile anterioare. Daca sunteti curiosi cu privire la limbajul si atitudinea acestor comentatori puteti intra pe situl oricarui ziar. Eu nu vreau sa caracterizez mai mult aceste comentarii.

In mod normal as considera ca cei care comenteaza online sunt dintre romanii cu un spirit civic mai dezvoltat, care doresc sa isi expuna parerile si sa contribuie la solutionarea unor probleme, la luarea unor decizii bune… Daca asa este, cred ca avem o grava problema… Sper numai ca aceste persoane sa fie minoritare in societatea romaneasca, iar cei care nu se implica in discutiile online sa fie de fapt cei angajati in activitati civice concrete…

 

 

~ de Alexandra pe septembrie 4, 2011.

6 răspunsuri to “spiritul civic si cultura spatiului public la romani…”

 1. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

 2. Cred ca ai invatat despre conceptul de spatiu public doar din teorii si doctrina, fara a-l integra unei culturi anume. Daca privesti prin unghiul spiritului protestant, dominant astazi, poate ca intra-adevar cei care comenteaza sunt persoanele care vor sa contribuie la luarea unor decizii mai bune.
  Dar in Romanistan nu prea mai exista astfel de persoane, sicturl este maxim. Singurii care se implica in a comenta sunt cei care sunt atat de dezamagiti sau inraiti incat nu se pot abtine sa nu injure.
  Si sa nu uitam ca nici partidele, nici concurenta jurnalistica nu sunt nevinovate de aceste comentarii, existand oameni platiti cghiar in acest scop, sa participe activ la formarea si exprimarea spiritului civic romanesc

  • Inteleg ca cei mai motivati sa se ”implice” sunt cei care cred cu tarie in anumite principii, care doresc sa schimbe ceva, sau cei care sunt extrem de dezamagiti (si impliciti destul de duri si inraiti). Totusi, modul in care te exprimi si te manifesti depinde mult de structura interna si de educatie, nu de starea mentala sau psihica in care ai ajuns la un moment dat.

 3. probabil romanii au inteles (in mod eronat) ca daca „dau din gura” inseamna ca au facut ceva. iar de la vorbe la fapte e o cale cam lunga, se pare, inca, in aceasta minunata tara. si eu am „dat din gura ” aici la dvs. pe blog, nu inseamna ca am facut ceva concret. Exemplu de ceva concret aici: am semnat o petitie reala, serioasa, valida. (http://www.greenpeace.org/romania/campaigns/nucleare/nu-vrem-nucleare2) si sper ca exemplul meu sa fie luat.
  Multumesc!

  • Eu cred ca si ”datul din gura” este foarte util, daca el este facut cu decenta, onestitate si deschidere. Oricine poate invata din dialog, din ideile si experientele altora. Sau poate sa actioneze in urma aflarii unor informatii… 🙂 sau poate sa isi schimbe anumite atitudini… Pentru a avea insa aceste efecte pozitive conteaza cum ”se da din gura”.

 4. „datul din gura”are si el rostul lui daca este facut atunci cind e cazul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: