o natie egocentrica?

 

Se pare ca in ultima vreme am parte numai de observatii pesimiste. Ma tot uit la oamenii de pe strada, din mijloacele de transport, din magazine, la romani in general. Constat pe zi ce trece ca romanilor  le pasa din ce in ce mai putin de cei din jur si sunt tot mai egocentrici.

Este normal ca fiecare persoana sa se ocupe de sine, sa ii pese de sine si de familie mai mult decat de ceilalti. Totusi, intro societate civilizata sunt niste limite in ceea ce priveste comportamentul fata de altii si un mod de relationare la societate… La noi nu exista aceste puncte de reper. Pare ca pentru majoritatea dintre noi, singurul reper valid este „majestatea mea”

Iata cateva comportamente cotidiene tipice ale romanilor, care arata ca nu le pasa de  ceilalti:

– in orice spatiu, in orice context, se vorbeste la telefonul mobil foarte tare, de parca persoana respectiva ar fi singura intro camera. Majoritatea nu inchid niciodata telefonul mobil, cel mult il dau pe „silent” – daca in ora cat ar sta telefonul inchis se intampla ceva foarte important si ei nu pot afla imediat?!

– intro conversatie de grup, sau chiar atunci cand sunt numai 2 persoane, interlocutorii vorbesc unii peste altii, nu au rabdarea si respectul necesar pentru a-l ascuta pe cel care a inceput sa vorbeasca inainte. Chiar daca discutia deja a ajuns la un alt subiect decat cel initial, daca un roman nu a apucat sa isi spuna gandurile, revine brusc, spargand firul conversatiei pentru o observatie banala, care de multe ori se spusese deja de catre altcineva intro anumita forma – Doar trebuie sa isi exprime cu forta parerile ca nu sunt mai putin breze comparativ cu ale celorlalti?!

–  romanul pare ca se simte mai important decat cei cu care are de-a face si crede ca este superior celorlalti. Intodeauna are justificari: in anumite contexte conteaza ca este mai in varsta, in alte contexte conteaza ca este mai bogat, in alte situatii conteaza ca este mai „educat”, este mai matahalos, este clientul etc. Intotdeauna romanul descopera  o calitatea superioara celui cu care vorbesc asa ca isi poate permite sa il trateze de sus. Ce conteaza cine este persoana careia i se  adreseaza?!

– la urcarea in mijloacele de transport in comun, indiferent de cat de aglomerat este, lumea se inghesuie sa urce – fara sa se gandeasca ca trebuie sa astepte putin ca cei din mijlocul de transport sa coboare mai intai. Doar nu o sa ramana pe dianafara sau sa stea in picioare?!

– cand se sta la un ghiseu sau se asteapta la o coada de orice fel, trebuie sa ii suflam in ceafa celui din fata noastra. Daca insa cineva ne atinge din greseala, ne incomodeaza in vreun fel, este tragedie nationala.

– cand un roman are o preocupare (un interes, desfasoara un proiect, are o bucurie sau o problema) numai despre asta vorbeste cu toata lumea, in orice context. Este clar ca fiecare vorbeste despre ce il preocupa in momentul respectiv, despre ceea ce considera ca este important in acel moment. Dar asta nu ar trebui sa impiedice abordarea si a altor subiecte in loc de despicarea firului in 16 si prezentarea a mii de detalii fara nici un fel de semnificatie. Ce conteaza ca alte persoane au problemele si preocuparile lor sau ca se intampla si lucruri interesante in lumea asta care merita sa fie dezbatute. Nu este mai interesant sa povesteasca din nou si din nou despre faptul ca i se naste un copil, ca nu a primit salariul, ca si-a rupt tocul la pantof?   

Daca rugati pe un roman sa caracterizeze aceasta natie, ce ar spune? Bag mana in foc ca majoritatea ar spune ca suntem foarte educati si foarte prietenosi/ospitalieri. Cred ca este cazul ca sa ne uitam mai des in oglinda si sa scoatem nasul din ograda personala.

Anunțuri

~ de Alexandra pe Aprilie 28, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: