Institutul National de Statistica – grad de utilitate…

Din punct de vedere teoretic, Institutul National de Statistica (INS) are un rol important in analiza starii Romaniei, in monitorizarea evolutiei sale care sa poata determina strategii de dezvoltare etc. Mai mult, analizand si coreland datele se poate constata chiar si evaziunea fiscala din Romania, se pot depista punctele de vulnerabilitate etc. Nu contest utilitatea sa pe hartie.

Practic insa, de mai multe ori am constatat ca aceasta institutie colecteaza informatii care nu sunt in concordanta cu realitatea. Astfel ca, in loc sa fie un instrument util, INS ar putea sa fie o institutie nociva, si nu numai pentru ca este platita o armata de oameni care nu isi fac deloc treaba cu profesionalism. Si stiu ce spun, pentru ca am fost la niste intalniri acolo, la niste conferinte etc.

In unele cazuri, datele din statisticile lor sunt gresite datorita modului deficitar in care colecteaza informatiile. De exemplu, ei trec ca in Bucuresti si jud. Ilfov sunt 13 cinematografe. Ghinionul lor este ca aceasta cifra se poate usor verifica – numai pe situl 24FUN sunt trecute 19 cinematografe active in Bucuresti. In alte situatii poate ca nu este vina lor pentru inexactitatea inregistrarilor. De exemplu, in anul 2007 au fost in hostelurile din jud. Constanta numai 2 (doi) turisti straini. Poate ca in acest caz hostelurile nu tin evidenta separata a turistilor romani si a celor straini. Este posibil si ca sa se produca o evaziune la mijloc, multi turisti sa nu fie deloc inregistrati…

Cred ca este necesar ca

1. INS sa isi eficientizeze modul de colectare si prelucrare a datelor, eventual sa isi construiasca mecanisme de control pentru ca am observat multe cazuri in care datele lor nu sunt corecte si pot sa fie verificate din terte surse mai sigure

2. Statul ar trebui sa monitorizeze mai cu atentie evolutiile inregistrate in aceste statistici oficiale, pentru ca coroborate cu alte informatii pot sa sesizeze cel putin sursele economiei subterane.

Anunțuri

~ de Alexandra pe Februarie 12, 2009.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: