un director care ar trebui sa plece de la muzeu?

Zilele trecute am citit in 22 (supliment Bucurestiul cultural) un interviu luat directorului Muzeului Literaturii din Bucuresti. Acesta a fost numit director anul trecut, daca imi amintesc corect. Concursul a fost contestat prin mijloace legale, iar Primaria Bucurestiului a pierdut procesul. Instanta a decis anularea concursului pentru postul de director al muzeului deoarece au fost niste nereguli, iar dosarul dlui director se pare ca nu era tocmai cum cere legea… S-a facut apel. Intre timp, pana la o alta sentinta, daca va fi cazul, se pare ca dl. director ar fi tebuit sa plece de la muzeu si sa fie numit un director interimar. Nu se intampla asa ceva…

Cred ca presa, in loc sa ii ia interviuri dlui director, ar trebui sa investigheze care este situatia cu acest muzeu.

Si cand colo se prezinta, sub forma de interviu, opinia directorului care se pare ca ocupa in prezent ilegal un post. Dl. director se plangea de atmosfera ostila din muzeu, de faptul ca inainte de venirea lui era mare haos, ca nu se facea nimic, ca erau numai conferinte si alte manifestari literare de proasta calitate… De cand a venit el, calitatea acestor manifestari a crescut, are o viziune foarte elitista despre ce si cum ar trebui sa se faca la Muzeul Literaturii.

Poate ca a crescut calitatea manifestarilor culturale la acest muzeu. Nu stiu, nu sunt in domeniu si nici nu le frecventez. Insa am remarcat ca dl.director nu stie ce inseamna un muzeu – la asta ma pricep cat de cat. El spune ca a initiat tot felul de activitati de tip cenaclu literar. MUZEUL NU ESTE UN CENACLU, chiar daca vorbim de un muzeu al literaturii. Muzeul are o cu totul alta menire, are alt rol cultural si educativ, pe care il indeplineste cu mijloace specifice. Poate sa organizeze si conferinte sau alte manifestari, dar asta nu este activitatea principala. Ar trebui ca dl. director sa spuna ce a facut pe linia dezvoltarii expozitiei, a programelor muzeale, a atragerii unui public larg nu numai a unor scriitori si critici literari. Din cate stiu eu toate initiativele MUZEALE in derulare inainte de numirea sa ca director le-a blocat, pentru ca nu se intelegea cu „recalcitrantii”…

repet – situatia din Muzeul Literaturii din Bucuresti ar trebui investigata serios.

Anunțuri

~ de Alexandra pe Ianuarie 26, 2009.

Un răspuns to “un director care ar trebui sa plece de la muzeu?”

 1. Radu Calin Cristea fata in fata cu reactiunea!

  Urmaresc cu amuzament de ceva vreme „lupta” crancena a lui R. C. Cristea pentru instaurarea unei noi „revulutii” muzeale si culturale, anume a neostalinismului de tip elitist la Muzeul Literaturii. Citesc fara uimire cum R. C. Cristea, un scriitor si ziarist ratat, bantuit de frustrari sangeroase, avorteaza in ultimul numar din elitista Revista “22” (20.03.2009) un intreg siroi de jigniri si calomnii grosolane impotriva fostului director si a majoritatii angajatilor muzeului. Spun „fara uimire” pentru ca, fiind scriitor si ziarist, il stiu bine pe acest individ si pot emite cateva consideratii pertinente, in cunostinta de cauza si de subiect.

  R. C. Cristea face ceea ce a facut de-o viata: minte si calomniaza! Din cand in cand mai si santajeaza… Cu oarece profit, as zice! Bantuit de fantomele incompetentei si imposturii in care se afla de mai bine de un an de zile, aceea de director al Muzeului Literaturii (unde a ajuns, dupa cate stiu, si stiu bine, prin fraudarea concursului cu ajutorul „pretenilor” banateni Mircea Mihaies, Ioan T Morar, de aceeasi teapa si „calibru” ca el), primit si privit „ca o naluca” de proprii anagajati, dupa cum singur graieste, directorul R. C. Cristea urmareste cu inversunare „recalcitranti” marsavi, „reclamagii” absonsi sau „obraznicaturi” malefice, ascunsi prin ungherele nevazute ale muzeului.

  Inteleg din interviu ca „tranta” darza a vajnicului director R. C. Cristea cu presupusii „reactionari” si „uneltirile” machiavelnice ale „supusilor” sai a infrant victorios si „raporteaza” cu mandrie nedisimulata mari „succesuri” si pe plan cultural. Care „succesuri”… sunt doar in mintea ingusta si paranoia totala ale lui R. C. Cristea, care nu prea stie ce este ala un muzeu si cu ce se „mananca” el. Hipochimenul nu are asadar nici o treaba cu muzeologia, darmite cu managementul. Reputatia de „bun gospodar” sau „ardelean serios”, pretinse de catre cei care l-au „recomandat” (persoana importanta, becher, nu spui cine!), nu e decat o forma gaunoasa fara fond.

  Carevasazica, „manifestarile cultural-artistice” promovate de R. C. Cristea nu au public, sau in cel mai bun caz, un public extrem de ingust. Am avut curiozitatea sa asist la cateva dintre ele, unde trei sferturi din public era format din angajatii muzeului, obligati de onor’ director sa participe la zisele susanele si paranghelii cu pretentii de evenimente culturale de „nivel planetar”. Realitatea e un pic diferita deci: publicul unui muzeu e altul! Sau publicul acestui muzeu pur si simplu nu mai exista, sau trebuie cautat in alta parte. Ori, tipul de viziune cenaclista, pseudoelitista si festivist megalomanica al acestui politruc incremenit in timp a apus de mult, pe lumea asta cel putin…

  In finalului retoricii desantate din interviul publicat in Revista „22”, care s-a vrut mai mult o executie publica in cel mai pur stil stalinist, obosit pana peste masura de batalia cu „fantoma” regretatului Alexandru Condeescu si „hidra reactionara”, dibaci dibuitita si rapusa, ambetat pana peste poate de „succesurile” marete de „nivel planetar”, daca nu chiar „cosmic”, dobandite in campul culturii si muzeologiei, „revulutionarul” director R. C. Cristea cade adanc intr-o oboseala „metafizica” si cere un „time out” binemeritat. Hai sa-i spunem simplu: „Out!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: