Scoala ucide creativitatea

Aceasta observatie nu imi apartine, ci este a lui Sir Ken Robinson, reputat specialist in dezvoltarea creativitatii, inovare si resurse umane. Din nefericire, in multe cazuri observatia mentionata este adevarata. Desigur ca nu in toate cazurile, iar scoala nu este singurul factor care contribuie la „uciderea” creativitatii copiilor si tinerilor.  Personal cred ca societatea si mai ales locul de munca contribuie mult mai mult decat scoala.

Sistemul educational nu este proiectat sa ucida cretivitatea – sau cel putin nu originalitatea si exprimarea unor opinii personale. Dimpotriva aceste din urma lucruri sunt in mod normal rasplatite, sunt urmarite prin standardele educationale. Este adevarat ca probabil sunt destui profesori care sanctioneaza originalitatea si independenta de a rationa a copiilor. In acest caz insa nu sistemul este nociv ci profesorii.

Cred ca de fapt multe rele din societatea romaneasca contemporana sunt legate nu neaparat de un sistem scolar prost proiectat, ci de incompetenta multor profesori, sau de lipsa lor de responsabilitate si interes fata de procesul de invatamant. Ar fi multe de comentat pe aceasta tema. Probabil ca voi mai reveni asupra ei.

Anunțuri

~ de Alexandra pe Octombrie 5, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: