se intampla la Rosia Montana…

Comunicat de presă Asociatia ARA
Roşia Montană: Agresiunea împotriva patrimoniului naţional continuă. Compania minieră reia programul de demolări. Asociaţia ARA solicită clasarea în Lista monumentelor istorice a patrimoniului industrial excepţional al sitului.
Miercuri, 29 iulie 2008, programul de demolare a caselor din Roşia Montană a fost reluat. Amintim că, după demolarea a peste 130 de case, compania minieră a suspendat demolările în urma acţiunii Asociaţiei ARA de solicitare a clasării construcţiilor istorice valoroase, înaintată Ministerului Culturii şi Cultelor în toamna anului 2007. Prin iniţierea demolării, în cursul săptămânii trecute, a casei nr. 163 din localitatea Roşia Montană, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) reia operaţiunea de „eliberare a terenului” în vederea unei posibile lansări a exploatării miniere în carieră deschisă. Având în vedere că această casă, asemenea celorlalte case din Roşia Montană căzute până acum pradă demolării, se află în zona de protecţie a unui monument istoric clasat, pentru autorizaţia de desfiinţare este necesar şi avizul Ministerului Culturii şi Cultelor. Nu avem la cunoştinţă că acest aviz ar fi fost acordat. Sperăm că autorităţile competente se vor sesiza de urgenţă în vederea întreruperii demolărilor ilegale.
Atragem atenţia că cererile depuse în septembrie-octombrie 2007 de către Asociaţia ARA pentru clasarea construcţiilor istorice valoroase din Roşia Montană au rămas până astăzi fără efect. Ministerul Culturii şi Cultelor a refuzat să aplice legea care îl obliga să declanşeze procedura de clasare. Prin această atitudine Ministerul Culturii şi Cultelor ignoră în mod flagrant legea şi se dovedeşte în fapt complicele dezastrului patrimonial aflat în curs de desfăşurare la Roşia Montană.
Consecventă acţiunilor sale de a provoca reacţia autorităţilor statului român în a-şi respecta misiunea de a ocroti patrimoniul naţional, Asociaţia ARA solicită Ministerului Culturii şi Cultelor, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DJCCPCN) Alba, clasarea în Lista monumentelor istorice a patrimoniului industrial excepţional al sitului Roşia Montană. Ataşăm pentru consultare cererea de clasare, disponibilă şi pe situl web al Asociaţiei ARA, (secţiunea „Monumente în pericol”)
dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu, Preşedinte ARA 
Cercetător Ştiinţific I la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, Bucureşti

Anunțuri

~ de Alexandra pe August 4, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: