prinsi cu mata in sac

Am auzit foarte multe persoane sustinand sus si tare ca romanii sunt mai interesati de cultura, citesc mai mult, merg mai mult la teatru decat alti europeni, sau compartiv cu americanii. Explicatiile aduse ar fi ca am prins gustul si interesul pentru cultura in timpul comunismului, ca nu aveam ce sa facem asa ca citeam. Sau ca romanii sunt mai profunzi si mai spirituali decat alte popoare.

Acum mi-a picat in mana si dovada ca lucrurile NU stau asa. Romanii nu sunt interesati in general de cultura.

Centrul de Studii de Cercetari in Domeniul Culturii a publicat un volum privind consumul de cultura in Romania. Iata cateva date:

– numai Bulgaria are mai putini cititori / 100 locuitori inscrisi in bibliotecile publice

– suntem in top 3 din coada la editarea cartilor

– suntem pe locul 3 din coada la vizitarea muzeelor

– ocupam ultimul loc la numarul de spectacole / 1000 locuitori si aceeasi pozitie distinctiva la numarul de spectatori / locuitor

Exista totusi si vesti bune – consumul de cultura creste in ultimii ani.

 

Anunțuri

~ de Alexandra pe Iunie 19, 2008.

6 răspunsuri to “prinsi cu mata in sac”

  1. cât de mult merge demosul nostru faţă de al lor la teatru, câte amieze îşi pierde cu o carte în braţe, e fix neimportant. nu trebuie să citească mult, trebuie să citească cine trebuie.

  2. Eu cred ca consumul asta scazut de cultura tine in principal de oferta scazuta si de goana romanilor dupa gratuitati.Vrem lucruri de calitate dar gratis. Vezi nu de mult balamucul din noaptea portilor deschise la muzee…

  3. Cred ca acest consum scazut de cultura tine de oferta limitata si de goana romanilor dupa gratuitati. Vrem lucruri de calitate dar sa nu dam bani pe ele. Vezi balamucul din noaptea portilor deschise la muzee…

  4. Mi se pare trist…statisticile sunt relevante si vorbesc despre valori la nivel social. Argumentul ca ar exista o „lectura calitativa” sau doar „un anumit public tinta” pentru cultura mi se pare ingrijorator pentru ca sustine declinul consumului cultural.

  5. Mai am o observatie care ma macina – romanii spun in general despre americani ca sunt inculti, ca nu stiu nimic – geografie, istorie etc. Desigur asta in comparatie cu romanii care stiu de toate si ii uimesc pe toti strainii cu care intra in contact… Discutabile afirmatii si nu vreau sa le comentez.
    Un singur lucru numai am de relatat – in metroul din New York multa lume citeste carti, paperback in general, si destul de rar carti de tipul Sanda Brown. In metroul bucurestean se citeste in general Libertatea, Ring si Compact.

  6. […] Aceste date sunt preluate dintro publicatie a Centrului de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii – care include mai multe informatii si analize. O parte sunt prezentate si la adresa – aici […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: