Nordul Dobrogei

Dobrogea este un teritoriu unic nu numai datorita reliefului neasteptat ci si datorita istoriei sale, care a facut sa se stabileasca aici numeroase etnii. La prima vedere nu este o zona prea interesanta – pare saracacioasa atat in ceea ce priveste flora si fauna, cat si valorile antropice. Privind insa mai cu atentie, nimic nu este mai neadevarat. Si asta fara sa luam in consideratie Delta Dunarii pe care toata lumea o apreciaza, desi nu se face mare lucru pentru a o salva de la distrugere. Relieful este extrem de surpinzator. In nordul si sudul Dobrogei sunt numeroase coline, unele acoperite de paduri unice la noi. In nord sunt piticii Munti ai Macinului, iar in sud sunt numeroase vai – seci, dar spectaculoase.

Satele sunt tare frumoase. Este adevarat ca toate casele sunt foarte mici si saracacioase. Cred insa ca special au fost construite in asa fel incat acoperisurile sa nu iasa mult deasupra copacilor, pentru a fi protejate de arsita verii. Fiecare sat are farmecul sau datorita existentei in multe dintre ele a mai multor etnii – romani, turci, tatari, lipoveni etc.

Densitatea obiectivelor turistice este foarte mare in Dorogea, in special in nordul sau (iarasi, fara a lua in consideratie Delta Dunarii). Sunt foarte multe de mentionat. Argamum este un loc cu totul spectaculos si surprinzator. 

La Niculitel vestigiile uneia dintre cele mai vechi si poate mai importante biserici de la noi au fost amenajate frumos pentru a facilita vizitarea, dar nu prea vine lumea… La Celic Dere este una dintre putinele manastiri de obste din tara, iar biserica adaposteste moaste si o icoana despre care se spune ca se curata singura. Si sunt multe, multe alte locuri interesante…

Principalul oras din nordul Dobrogei este, desigur, Tulcea. Blocurile construite in perioada comunista sunt la fel de urate ca si in alte parti, totusi orasul are inca un farmec aparte. Pe langa plimbarea obligatorie de pe „faleza” si prin oras, se pot vizita cele 4 muzee – merita sa fie vazute in primul rand datorita colectiilor pe care le detin.

Fiind orasul de la intrarea in Delta, investitorii au inceput sa fie interesati de Tulcea. Din pacate acest lucru se face in detrimentul orasului, de multe ori. Astfel parcul de la capatul „falezei” a fost distrus de un nou hotel.

Unele case vechi, monument istoric, sunt lasate de izbeliste pentru a se prabusi singure, iar pe acel teren sa se construiasca un bloc de sticla, dupa un model bine-cunoscut si aplicat cu succes in multe orase…

 

Anunțuri

~ de Alexandra pe Iunie 14, 2008.

2 răspunsuri to “Nordul Dobrogei”

  1. […] continuarea pe panseuri.wordpress.com sursa […]

  2. Binevenita prezentare a Nordului Dobrogei…este o regiune cu un farmec subtil pe care putini stiu sa o aprecieze.
    Este trista distrugerea si lipsa de interes pe care am vazut-o acolo (Tulcea, Rezervatia Deltei Dunarii).
    Delta este o regiune care resimte din plin poluarea, asa am aflat de la pescarii de acolo. Apele sunt din ce in ce mai putin locuite. Si poate ca nicaieri distrugerea provocata de om nu devine mai evidenta decit in acele locuri prin care oamenii trec atit de rar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: